Veilig asbest laten verwijderen

Asbest is gevaarlijk materiaal dat asbestvezels los kan laten. Deze vezels kunnen ervoor zorgen dat u erg ziek wordt. U wilt dus het liefst helemaal geen asbest in uw huis of pand hebben. Om deze reden moet voor 2024 alle asbest van particulieren gesaneerd worden.

Op deze pagina vertellen we u over hoe u asbest kunt herkennen, wat de grootste gevaren zijn en hoe u asbest kunt laten verwijderen. Lees dus snel verder!

Het herkennen van asbest

Asbest heeft een goede brandwerking en zorgt voor goede isolatie. Daarom is dit vroeger ook vaak gebruikt op veel plekken in huizen.

Een aantal voorbeelden van producten waar asbest in kan zitten zijn:

  • Systeemwanden
  • Vensterbanken
  • Golfplaten
  • Gevelplaten
  • Bloembakken
  • Ventilatiekokers

 
Omdat er zoveel producten zijn waar asbest in verwerkt kan zitten kan het ook lastig zijn om dit te herkennen. U kunt pas zeker weten of er asbest in zit zodra dit getest is in een laboratorium.

De gevaren van asbest

Het is dus lastig om asbest te herkennen, maar toch is het belangrijk om het op te sporen en te laten verwijderen. Een van de grootste gevaren die asbest met zich mee brengt, is asbestkanker.
Het is niet erg als u af en toe asbest inademt. Pas zodra u jarenlang de vezels inademt is dit echt gevaarlijk. Tevens is het gevaarlijker wanneer u binnen asbestvezels aan het inademen bent dan dat dit buiten in de open lucht gebeurd.

Het laten verwijderen van asbest

Veilig asbest laten verwijderen wordt ook wel asbestsanering genoemd. U mag zelf geen asbest verwijderen. Dit moet worden gedaan door een bedrijf die hierin gespecialiseerd is die hier de juiste vergunningen voor heeft. Zolang de asbestvezels niet bloot liggen is het niet nodig om het asbest direct te laten verwijderen. Zodra dit wel het geval is wordt het verplicht om de asbest te laten verwijderen, omdat dit zorgt voor gezondheidsrisico’s.

De asbestsanering begint vaak met een asbestinventarisatie. Dit is een onderzoek naar asbest in het betreffende gebouw. Het proces van asbestsanering is wettelijk bepaald, waardoor er moet dus een exacte weg moet worden gevolgd door de professional.

De uitgekomen resultaten van de asbestinventarisatie zal er door de professional worden geanalyseerd. Op basis hiervan worden aanbeveling gegeven over de manier van verwijderen van het asbest.