De voordelen van een alarmsysteem in huis

Sinds 1 juli is het voor Nederlandse huishoudens verplicht op iedere etage van hun woning een brandmelder op te hangen. Niet voor niets, een brandmelder helpt levensgevaarlijke situaties tegen te gaan door bewoners tijdig te melden in het geval van een brand. Zo heeft men de tijd om de woning te verlaten, voordat er sprake is van een insluiting. Niet alleen het gebruik van brandmelders in huis is verstandig. Ook alarmsystemen zouden veel vaker geïnstalleerd moeten worden. Het verkleint de kans op een inbraak en geeft je een veilig gevoel in je eigen woning. In dit artikel lees je meer over de voordelen van het gebruik van alarmsystemen. Maak jij er al gebruik van?

 

Verklein het risico op een inbraak met een alarm

De voornaamste reden om voor een alarmsysteem te kiezen, is het feit dat dit de kans op een inbraak sterk verkleint. De kans op gevaarlijke situaties, waarbij inbrekers bijvoorbeeld veel geweld gebruiken om je aan te zetten tot het overhandigen van waardevolle, dierbare bezittingen, neemt hiermee af. Bijkomend voordeel is dat inbraakschade herstellen minder snel nodig zal zijn. Inbraakschade ontstaat bijvoorbeeld in de vorm van een geforceerd slot of een opengebroken deur. Het herstel hiervan betekent in veel gevallen dat het slot of de complete deur vernieuwd moeten worden. Geen fijn idee!

 

Alarmsystemen schrikken inbrekers af

Wanneer een inbreker toch een poging waagt, ondanks het feit dat deze al bij de voordeur op het alarmsysteem gewezen wordt, zal het alarmsysteem de inbreker gedurende de inbraakpoging afschrikken. Het geactiveerde alarm is luid en duidelijk hoorbaar. Niet alleen voor jou als bewoner, maar ook voor omwonenden en voorbijgangers. De pakkans neemt hiermee sterk toe; een buur zal polshoogte nemen en bij een inbraak direct de hulpdiensten inschakelen.

 

Houd de situatie ook vanaf je werk of vakantieadres in de gaten

Moderne alarmsystemen zijn tegenwoordig aan te sluiten op het netwerk in huis. Dit biedt je de mogelijkheid om altijd en overal mee te kijken met de situatie thuis. Het is zelfs mogelijk om een melding op je telefoon te krijgen, op het moment dat er sprake is van een geactiveerd alarm. Vergelijk het met de moderne deurbellen die steeds meer mensen gebruiken. Zodra er beweging bij de voordeur gedetecteerd wordt, brengt de app je hiervan op de hoogte. Het is een geruststellende gedachte; geen bericht is goed bericht in dit geval.

 

Laat een alarmsysteem op maat samenstellen

Het is verstandig een alarmsysteem op maat samen te laten stellen door een slotenmaker. Op deze manier sluit het alarmsysteem straks naadloos aan op de risico’s in de inbraakbeveiliging van je woning. Een slotenmaker probeert zo goed mogelijk vast te stellen, welke route een inbreker af zal leggen bij een inbraakpoging. Op basis van de gevonden risico’s combineert de slotenmaker vervolgens verschillende componenten in het alarmsysteem. Denk hierbij aan magneetcontacten op de deur en een bewegingssensor in de hal. Houd rekening met het feit dat een alarmsysteem alleen niet voldoende is om een woning te beschermen tegen inbraakpogingen; combineer het met een goed slot en een camera.