Zelf je sloten repareren met deze tips

In verschillende situaties kan het slot op een deur of raam beschadigd raken. Het meest voordehand liggende voorbeeld van zo’n situatie is een inbraak in huis. Inbrekers gebruiken veel geweld om sloten en deuren te forceren. Een beproefde inbraakmethode is kerntrekken. Hierbij probeert een inbreker een spijker in de cilinder van het slot te slaan, om de cilinder vervolgens met een klauwhamer of breekijzer te verwijderen. Vaak wordt het slot hierbij dermate zwaar beschadigd, dat deze gerepareerd of vervangen moet worden. Sloten repareren is iets wat je zelf kunt doen, wanneer het uitsluitend om een beschadigde cilinder gaat. Ook een kapot oplegslot of defecte insteeksloten zijn relatief makkelijk zelf te herstellen.

 

Tip: lukt het niet direct om een beschadigd slot te repareren? Kies in dat geval voor de hulp van een slotenmaker in de regio. Slotenmakers bieden tegenwoordig vrijwel standaard een spoeddienst aan, welke 24 uur per dag en 7 dagen per week voor je klaar staat om ondersteuning te bieden bij problemen met sloten.

 

Beschadigde cilinder van een cilinderslot vervangen

De makkelijkste reparatie aan een slot is het vervangen van de cilinder in een cilinderslot. Je kunt hierbij het schild van het slot verwijderen, de cilinder vervolgens middels een sleutel in de juiste stand zetten en deze uit het slot trekken. Vergeet de tweede stap niet! Zonder de cilinder in de juiste stand te plaatsen, lukt het niet deze uit het slot te nemen. Nadat de defecte cilinder verwijderd is, kun je de nieuwe cilinder plaatsen. Zoek vooraf uit welke maat cilinder je nodig hebt. Kies altijd voor een cilinder met een anti-kerntrekbeveiliging. Het is een van de meest voorkomende inbraakmethodes van de laatste jaren.

 

Zelf insteeksloten op ramen vervangen

Naast het feit dat een defecte cilinder in het cilinderslot op de voor- of achterdeur relatief makkelijk zelf te vervangen valt, kun je ook insteeksloten zelf vernieuwen. Verwijder het oude insteekslot uit het raam of bijvoorbeeld de deur van je schutting, om hier vervolgens een nieuw insteekslot voor in de plaats te monteren. Je kunt het volledige insteekslot verwijderen en vervangen; uitsluitend de cilinder vernieuwen is vaak niet mogelijk. Hetzelfde geldt voor oplegsloten, die nog makkelijk te vervangen zijn. Haal het oplegslot van het raam of de deur en plaats hier een volledig nieuw slot voor terug.

 

Cilinderslot vernieuwen voor verbeterde inbraakbeveiliging

Het loont niet altijd om een cilinderslot te repareren, wanneer de cilinder hiervan beschadigd is geraakt. In sommige gevallen is het verstandiger te kiezen voor het plaatsen van een nieuw cilinderslot, met een betere beoordeling van Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Denk aan een situatie waarbij je momenteel een slot met twee verbindingspunten in het kozijn gebruikt. Daar waar de norm een slot met drie of zelfs vier van deze punten is. Een cilinderslot vervangen voor een beter alternatief is niet eenvoudig. De uitdaging zit hierbij in het feit, dat de extra gaten in de deur en het kozijn niet te groot mogen zijn. Een slotenmaker heeft de kennis en hulpmiddelen om het nieuwe slot te plaatsen.