Hier moet je rekening mee houden bij het vervangen van sloten

Er zijn verschillende situaties denkbaar, waarin het vervangen van sloten interessant is. Niet altijd wordt overigens voor het vervangen van het volledige slot gekozen. Soms is het voldoende om slechts de cilinder van het slot te vernieuwen. Je sloten vervangen kan noodzakelijk zijn na een inbraakpoging, waarbij inbrekers het bestaande slot met veel geweld hebben proberen te forceren. Het herstellen van het slot is in zo’n geval vaak niet meer mogelijk. Ook wanneer je jezelf buitengesloten hebt is het vervangen van een slot mogelijk noodzakelijk. Hoewel het in veel gevallen lukt om de slotenmaker het gesloten slot te laten openen, blijkt dit in de praktijk niet altijd haalbaar te zijn. De slotenmaker moet het slot in zo’n geval forceren om de deur voor je te kunnen openen. Vaak zal een slotenmaker je direct helpen bij het vervangen van het geforceerde slot.

 

Bij het vervangen van sloten op ramen en deuren zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. In dit artikel lees je hier meer over. Wanneer heb jij voor het laatst gekeken of het vervangen van het slot op de voor- of achterdeur interessant is om je inbraakbeveiliging te verbeteren?

 

Kies altijd voor een anti-kerntrekcilinder in je slot

Wanneer je ervoor kiest om de cilinder van een slot zelf te vervangen, is het zaak om altijd voor een anti-kerntrekcilinder te kiezen. Al jaren is kerntrekken een beproefde inbraakmethode onder inbrekers. Zonder deze extra beveiliging zal het inbrekers relatief snel lukken het slot te forceren en de deur te openen. Het vervangen van een cilinder hoeft niet ingewikkeld te zijn. Op het internet vind je talloze video’s waarin wordt voorgedaan hoe het vervangen hiervan werkt. Het is voornamelijk van belang de cilinder in de juiste stand te plaatsen, wanneer je deze uit het slot haalt.

 

Tip: een cilinder vervangen is het interessant na het verlies van je sleutel, of wanneer je in huis gaat verbouwen. In dat laatste geval plaats je de oorspronkelijke cilinder terug na afronding van de werkzaamheden. Tijdens de verbouwing kun je bedrijven een sleutel van de tijdelijke cilinder geven. Zo hoef je niet dagelijks de deur te openen en weer af te sluiten.

 

Slot vervangen voor een nieuw slot met betere SKG-beoordeling

Kies je voor een geheel nieuw cilinderslot in de deur? Kijk in dat geval goed naar de beoordeling die Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) aan het slot geeft. De beoordelingen die men geeft is gebaseerd op de weerstand die het slot biedt aan inbrekers. Er wordt getest met de meest voorkomende inbraakmethodes. Reeds werd er een voorbeeld van genoemd. Sloten krijgen van SKG een rating van één, twee of drie sterren. Kies altijd voor een slot met tenminste twee sterren als beoordeling. Kijk niet alleen naar het aantal sterren, maar ook naar het aantal punten waar het slot de deur met het kozijn verbindt. Moderne sloten hebben zeker drie of vier van deze punten. Het maakt dat inbrekers veel moeite zullen moeten doen om ieder van deze punten te forceren.